Arkivbild Foto: Per Larsson / TT

Gruvolycka: Person allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En person har förts till sjukhus efter en lastbilsolycka 740 meter under jord i LKAB:s gruva i Kiruna.

Olyckan inträffade strax efter halv tio på fredagsförmiddagen i LKAB:s gruva i Kiruna. En lastbil hade krockat med en bergvägg på 740-metersnivån och en person var fastklämd. Föraren ska enligt norrbottenspolisen vara anställd av en underleverantör till LKAB.

Både LKAB:s egen räddningstjänst och Kiruna räddningstjänst deltog i arbetet och strax efter 11 uppgavs personen vara på väg till sjukhus.

– En person har förts till sjukhus men jag törs inte uttala mig om skadeläget, säger Peter Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Vård i Umeå

Vid 13.15 kom LKAB med mer uppgifter om den skadade:

– Personen har skurits loss och är transporterad till Kiruna sjukhus med ambulans. Personen är allvarligt skadad och ska flygas vidare med ambulansflyg till Universitetssjukhuset i Umeå, säger Maritha Mossberg, kommunikatör vid LKAB.

Hur har olyckan gått till?

– Jag har inga uppgifter om det i nuläget, men vi kommer att göra en sedvanlig utredning för att se vad som orsakat olyckan, säger Maritha Mossberg.

Polisen har varit på plats och en anmälan om trafikolycka/arbetsplatsolycka är upprättad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.