Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du räddningschefen Patrik Juhlin berätta om insatsen vid det eldhärjade regementet I 19 i Boden. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Kraftig brand på regemente i Boden – spred sig till flera våningar

Uppdaterad
Publicerad

En fullt utvecklad brand har brutit ut på militärförläggningen I 19 i Boden.

–  Vi har skickat flera enheter och till och med lånat in från Skellefteå, säger SOS-operatören.

På tisdagsmorgonen är räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen.

Larmet om kraftig rökutveckling i regementsbyggnaden kom klockan 13.35 på måndag eftermiddag och snart visade det sig vara en fullt utvecklad brand.

– För några minuter sedan fick vi information om att branden på tredje våningen spridit sig mot vinden på femte våningen, säger SOS-operatören.

”Ska inte finnas människor i byggnaden”

På plats befinner sig Anna-Lena Hesse, kommunikationschef vid Norrbottens regemente:

–  Det brinner i vårt kanslihus där det just nu pågår ett renoveringsarbete. Vad jag vet ska det inte finnas några människor i byggnaden, säger Hesse.

Hon berättar att personalen på kanslihuset sedan tidigare flyttat till andra lokaler i väntan på att huset ska bli färdigrenoverat.

Lånat personal från Skellefteå

Vid 17-tiden på måndagen pågår räddningsinsatsen fortfarande för fullt.

– Vi har resurser på plats från Boden, Luleå, Harads, Kalix, Piteå och till och med lånat in från Skellefteå. Så det är i stort sett hela styrkan på plats, säger en larmoperatör på SOS Alarm.

Det är 16 mil enkelväg mellan Skellefteå och Boden. Vid 19.30 är prognosen att räddningsarbetet kommer att pågå långt in på natten och kanske till och med till imorgon (tisdag).

– Det är en gammal fastighet och en knepig brand som nu söker sig nedåt i byggnaden. Det här kommer att ta tid, säger en larmoperatör som också berättar att det är 13 styrkor som jobbar vid brandplatsen.

Strax innan 22 på måndagen uppger SOS Alarm att räddningstjänsten minskar antalet styrkor på platsen, och att insatsen med största sannolikhet kommer fortsätta hela natten mot tisdagen.

Klockan 06.15 på tisdag morgon är räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen med fyra styrkor.

Under måndagen startade en brand med kraftig rökutveckling på regementet I 19 i Boden. Foto: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.