Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Johansson, regementschef och överste, är bedrövad efter den omfattande branden på I 19 i Boden. Foto: Jimmy Bäckström/SVT, Anders Hjertström/SVT

Kungarum brann upp – omfattande skador på militärens anrika byggnad i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Släckningsarbetet efter måndagens brand på Norrbottens regemente I 19 i Boden fortsatte under tisdagen. Skadorna på fastigheten är omfattande, och ett unikt rum har förstörs.

– Som jag förstår det är de två översta våningarna sönderbrända och förstörda, säger regementschefen Nils Johansson.

Det är statliga Fortifikationsverket som äger fastigheten som eldhärjades, och Norrbottens regemente I 19 är hyresgäster. Fastigheten stod under renovering och kansliets personal hade flyttats till andra lokaler på regementet.

Historiskt rum brann upp

I byggnaden finns bland annat det så kallade Karl XII-rummet med gamla matsalsmöbler och takmålningar.

Så här såg Karolinerrummet, eller Karl den XII-rummet, ut i Boden innan branden. Foto: Försvarsmakten

– Rummet kallas för Karolinerrummet eller Karl den XII-rummet och är en del av den mässvåning som fanns på våning tre. Det är ett speciellt rum med ett väldigt speciellt tak och det är helt uppbrunnet. Mycket tråkigt, säger Nils Johansson.

I videon berättar regementschefen om möjligheterna att återställa fastigheten och hur personalen påverkas.

Se bilder från brandplatsen

Det var ett massivt räddningspådrag under storbranden och det skickades styrkor från Skellefteå som ligger 16 mil bort – enkel väg.

I klippet nedanför ser du bilder från brandplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bilder från den fullt utvecklade branden som bröt ut på militärförläggningen I 19 i Boden. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.