Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Englund, polisens yttre befäl, om den stora sökinsatsen efter en försvunnen skoterförare som nu är misstänkt för brott. Skotrarna på bilden är inte inblandade i händelsen. Foto: Janerik Henriksson/TT, Johanna Sandgren/SVT

Stor räddningsinsats efter försvunnen skoterförare utanför Luleå – greps misstänkt för skoterstöld

Uppdaterad
Publicerad

En sökinsats efter en skoterförare utanför Luleå fick på tisdagen en otippad vändning. Under natten larmade mannen om att han kört fast och inte visste var han befann sig. Efter en stor sökinsats, med bland annat hundar och helikopter, kunde han hittas – men nu är han gripen misstänkt för att ha stulit skotern som han färdades på.

När mannen hittades var han vaken och talbar, men ”förmodligen nerkyld” enligt Maria Lindgren, RCL-befäl vid polisen.

– Av praktiska skäl förs han med polishelikopter till sjukhus, sade hon strax efter att han hittats.

Mannen, som är i 35-årsåldern, slog larm vid 3-tiden natten till tisdag. Efter en stund bröts samtalet och trots att en polisoperatör försökte få kontakt med honom igen gick det inte att nå honom.

Visste inte var han befann sig

– Mannen befann sig utomhus och skulle ha kört fast med skoter i terrängen. Han visste inte med säkerhet var han befann sig, eventuellt kunde han befinna sig utomhus någonstans mellan Alvik och Selet, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på polisens ledningscentral, under tisdagseftermiddagen.

Hundar och helikopter sökte

Redan under natten inledde polisen ett närsök och man har har gjort flera försök att spåra mannen, bland annat genom mobilpositionering. Polisflygets helikopter har varit uppe i luften under morgonen och vid 11.45-tiden tog vakthavande befäl beslut om att inleda räddningstjänst enligt lagen mot skydd och olyckor (LSO).

Vid 16-tiden påträffades mannen av räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.