Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konflikten mellan Gällivare kommun och LKAB har i ett brev beskrivits som ”illavarslande” men under ett ministerbesök tonades det hela ner av bland annat Niklas Johansson, kommunikationsdirektör vid LKAB. Foto: Hans Sternlund/SVT

Låst och hotfullt om östra Malmberget – men enad front vid ministerbesöket

Uppdaterad
Publicerad

LKAB anser att konflikten med Gällivare kommun om östra Malmberget är illavarslande inför den stora satsningen på Hybrit och framställningen av koldioxidfritt stål.

När miljöministern kom på besök under torsdagen visade dock parterna enad front.

Tonen har hårdnat och förhandlingsläget har blivit alltmer låst mellan Gällivare kommun och LKAB när det gäller den lilla enklav med 144 villor i östra Malmberget.

”Hoppas vi kan hantera detta”

LKAB vill utveckla området och anklagar Gällivare kommun för att medvetet tillåta att området förfaller. Gällivares kommunledning anser att området har blivit för litet för att kunna utvecklas och att förfallet beror på gruvbrytningen.

Men när miljö- och klimatminstern Per Bolund (Mp) besökte Gällivare tonades konflikten ned.

– Jag hoppas att vi ska kunna hantera det om den isolerade fråga det är och på alla andra områden komma framåt, säger Niklas Johansson, kommunikationsdirektör vid LKAB.

LKAB: ”illavarslande”

Kommunalrådet Birgitta Larsson (S) uttrycker sig på ungefär samma sätt.

– Jag ser det här som två olika saker.

Men i det brev som Niklas Johansson för en månad sedan skickade till Gällivare kommun kopplar han ihop det fortsatta samarbetet kring Hybrit med konflikten i östra Malmberget. Han skriver bland annat:

”Det är illavarslande att vi inte kan samverka om ett gemensamt utvecklingsfokus (...) inför den största och mest komplexa industri investeringen i svensk historia.”

I videon ber vi Niklas Johansson förklara vad han menar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet