Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bjarne och Marianne Isaksson och deras grannar som tycker att de kommer i kläm i bråket mellan LKAB och Gällivare kommun. Foto: Hans Sterlund/SVT

Malmstaborna: ”Vi har kommit i kläm mellan LKAB och kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

De boende i östra Malmberget kan bara se på när LKAB och Gällivare kommun bråkar om områdets fortsatta öde. Vi har satt oss ned vid köksbordet för att lyssna på hur fyra Malmstabor resonerar.

Ett resultat av konflikten har blivit att underhåll av vägar och vattenledningar har eftersatts och ett allmänt förfall i området. Och de som drabbas av att varken LKAB eller Gällivare kommun faller till föga är de boende i 144 villorna.

Ständiga samtalsämnet

Bjarne och Marie Isaksson samt Karin och Kurt Johansson bor grannar i området och bråket är ett ständigt återkommande ämne när de träffas.

Vi på SVT Norrbotten lät oss bjudas på kaffe, nybakade bullar och ett engagerat samtal om hur de ser på situationen och framtiden för östra Malmberget eller Malmsta som området också kallas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet