Olyckan inträffade på E10, söder om Kiruna. Foto: SVT

Lastbil med farligt gods har vält på E10 utanför Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil med farligt gods och en personbil har kolliderat på E10, söder om Kiruna. En person fick allvarliga skador och vägen var helt avstängd under flera timmar.

Larmet om olyckan kom klockan 17.10 på måndagseftermiddagen. Enligt uppgifter är lastbilen, som vält, lastad med ammoniumnitrat. Ämnet klassas som farligt gods och kan bli explosivt om man blandar det med andra ämnen.

Två personer var inblandade i olyckan.

– En person är förd till sjukvård med ambulans, säger polisens presstalesperson Elin Andersson.

Vårdas på intensiven

Senare på kvällen uppger Region Norrbotten att det är en kvinna i 70-årsåldern, hemmahörande i Kiruna som fått allvarliga skador. Hon fördes till akuten och är nu flyttad till intensivvårdsavdelning på Kiruna sjukhus.

Vägen var helt avstängd under räddningsarbetet.

– En drönare ska undersöka hur det ser ut uppifrån och man har en värmekamera som håller koll på lasten. Så länge den inte är varm hoppas man att trafiken ska kunna komma igång, säger Andersson vid 19-tiden.

E10 öppen igen

En annan lastbil är skickad till olycksplatsen för att flytta över det farliga ämnet till sin tank, och polis på plats jobbar också med att säkra hantering av godset.

Strax innan klockan 06 på tisdagen meddelade Trafikverket att det åter var full framkomlighet på sträckan.

Texten uppdateras när mer information finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.