Så ska akutvården i Kiruna förbättras – ”Lättakut” öppnas

Uppdaterad
Publicerad

En lättakut öppnas på hälsocentralen i Kiruna. Dit kan man komma när man har mindre besvär som halsont, hudbesvär eller huvudvärk utan att behöva boka en tid. Tanken är att patienter ska få hjälp och vård under vardagar och den är ett komplement till tidsbokning på hälsocentralen.

På måndag öppnar lättakuten på Kiruna hälsocentral för patienter som har eller haft akuta lättare besvär i max 14 dagar.

Har du tillexempel öronbesvär, magbesvär eller urinvägsbesvär kan du komma till lättakuten på vardagar anmäla dig och sätta dig i väntrummet och få hjälp med besvären utan att behöva boka tid i förväg.

– Vi försöker att styra om resurserna. Vi frigör på ett sätt där de med lättare akuta besvär kan komma till lättakuten och få snabb hjälp och vi får lite mer tid över till de som behöver mer tid hos oss, säger Maria Rutfors, enhetschef Kiruna hälsocentral.

Komplement till hälsocentralen

Lättakuten ska vara ett komplement till hälsocentralen. Teamet består av två undersköterskor, två sjuksköterskor och en läkare. 

Patienten styrs vidare efter första vårdkontakten till rätt vårdnivå.

Personalen på lättakuten vill poängtera att akuten på sjukhuset finns kvar och berörs inte på något vis när lättakuten startar på hälsocentralen.

– Dit söker man om man har svårare akuta besvär som tillexempel bröstsmärtor eller andningssvårigheter säger Maria Rutfors enhetschef Kiruna hälsocentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.