Polisen i region Nord ska med hjälp av ett nytt positioneringssystem snabbare kunna hitta människor som är vilse eller har andra problem. Foto: Lars Schröder/TT

Lättare för polisen att hitta försvunna personer med sms

Publicerad

Polisen i Region Nord har fått ett nytt hjälpmedel som gör det lättare att hitta personer som gått vilse – och det med hjälp av mobiltelefonen.

Det är ett nytt positioneringssystem som bygger på att personen som är försvunnen vill bli hittad och har en mobiltelefon med GPS. När den försvunne kontaktat polisen kan systemet skicka ett sms till den nödställdes telefon. I sms:et finns en länk och när den försvunne trycker på länken får polisen upp en karta där personen befinner sig  med 15 meters noggranhet.

Polisen kan följa den försvunnes position i realtid och guida personen rätt eller skicka hjälp till platsen.

– Det är ett fantastiskt verktyg som stärker vår förmåga att lokalisera och rädda personer i nöd, säger André Westberg.

Han är gruppchef och RLC-befäl i polisregion Nord, som omfattar länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Vilsna i skogen

Polisen räknar nu med att använda positioneringssystemet i många olika sammanhang. Alltifrån att guida vilsna bärplockare hem igen, få exakta positioner för personer som kört fast med bilen, varit med om viltolyckor, eller vill tipsa om tjuvgömmor.

Systemet fungerar i hela världen och den försvunne behöver inte installera appar utan bara kunna ta emot ett sms.

Men det finns tillfällen då systemet inte fungerar, konstaterar André Westberg, eftersom det bygger på att det som söks av polisen också samarbetar aktivt:

– Man kan inte hitta personer som inte vill bli hittade och inte heller personer som inte är vid medvetande och kan agera.

  • Vänta inte för länge med att larma polisen
  • Se till att platstjänster är aktiverade i din mobiltelefon
  • Ta dig högt upp för att få så bra täckning som möjligt
  • Klicka på länken i sms:et som polisen skickar till dig

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer