En svensk soldat har omkommit i en lavin på Kebnekaise i Kiruna kommun. Foto: Genrebild, Stian Lysberg Solum/NTB

Soldat vid K 4 i Arvidsjaur omkom i lavin under övning på Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

En lavin gick på Kebnekaises sydsluttning i samband med en militärövning under tisdagen. En person drogs med i lavinen och fördes med helikopter till Norge för vård.

Senare under tisdagskvällen bekräftade Försvarsmakten att mannen, som var anställd soldat på K 4 i Arvidsjaur, har omkommit.

Larmet kom in runt 11.30 och polisens vakthavande befäl fattade beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor.

Fjällräddare kallades ut för att söka igenom området med hundar och till platsen skickades även helikoptrar från bland annat Sjö- och flygräddningscentralen. Där påträffades soldaten och fördes svårt skadad till Tromsö för vård, men bekräftades senare avliden.

Olyckan inträffade i samband med en planerad militärövning.

Vill invänta utredning

Therese Fagerstedt, presschef på Försvarsmakten, bekräftar för SVT Norrbotten att en person har avlidit.

– Norrlands dragonregemente är vana att öva i den här miljön men i dag så hände det värsta tänkbara – det som inte fick hända, säger Therese Fagerstedt.

Hon är fåordig kring omständigheterna.

– Nu pågår en utredning och den kan vi inte förekomma. Vårt fokus ligger i det här skedet på stöd till anhöriga, kollegor och förbandet i sin helhet, säger hon.

Inga fler personer fanns i lavinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.