Fiskarna i Nordnorge är oroliga för att laxlusen håller på att bli resistent.

Laxlusen håller på bli resistent i Nordnorge

Uppdaterad
Publicerad

Parasiten laxlus håller nu på att bli resistent även i Nordnorge, precis som den tidigare varit längre söderut. Det väcker oro – inte minst bland fiskarna.

En kartläggning som NRK har gjort visar att kemikalier för att motverka lusen ökar kraftigt. Särskilt det frätande ämnet väteperoxid.

– Det är ett lömskt och starkt medel och det är farligt att hantera, säger Skjalg Nerdal, koordinator Salaks.

Vätepereoxid används mot laxlusen. Men lusens motståndskraft ökar också i norr så allt mer av det och andra medel hamnar i havet.

LÄS MER: Odlad lax full av förbjudet bekämpningsmedel

Längs kusten oroar sig folk för konsekvenserna. Räkfiskaren Oddgeir Krag i Lyngen får snart dela Ullsfjorden med tre nya anläggningar.

– Vi ska inte ha odlingarna här. Vi ska driva räkfiske i fjorden här i området. Snart är både vildlaxen och räkfisket slut här, säger han.

Vet inte hur det påverkar

NRK har kartlagt all användning av lusmedel i Nordnorge under 2015 och 2016 och det syns en tydlig ökning. Användningen av väteperoxid har fördubblats på ett år. Väteperoxid är frätande och används också till blekning av hår.

Väteperoxid är lättlösligt i vatten och luft, men man vet inte hur det påverkar miljön. Enligt Havsforskningsinstitutet behövs mer kunskaper om lusmedlets miljöpåverkan.

– Man vet till exempel inte hur det påverkar räkor. Därför får medlet inte användas nära räkfiskevatten, säger Tonje Hoy, fackdirektör vid Norska Statens Läkemedelsverk.

TV: Se lusen som dödar miljoner laxar

Men Norges sjömatsråd vill inte säga att lusmedlet kan påverka räkfångsterna.

– Slutsatsen man kan dra är att det inte föreligger några allvarliga risker och att det inte finns risk för irreparabla skador, säger Henrik Stewig, direktör för hälso och miljö när det gäller sjömaten i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.