Här är den dödliga lusen

Lusen som dödar miljoner laxar – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Förra året dog 53 miljoner odlade laxar i Norge – något som kostar laxodlarna mångmiljardbelopp.
Löss har fram tills nu främst varit ett problem för den vilda laxen men nu har den även blivit en plåga för den odlade fisken.

Förra året dog 53 miljoner odlade laxar i Norge till följd av olika sjukdomar bland annat av laxlus som beräknas ha förstört lax för omkring tio miljarder kronor om året.

Nu har laxodlarna börjat ta till andra knep än läkemedel för att bli av med lusen. Läppfisk, varmt vatten, färskvatten och mekanisk avlusning är några metoder som används.

Mekanisk avlusning dödar

Med den mekaniska avlusningen har medicinering av lax minskat avsevärt men många fiskar klarar inte den nya metoden och dör av behandlingen.

Årets rapport från Vetrenärinstitutet i Oslo visar att det var ungefär lika mycket löss 2015 och 2016.

– Fiskbranschen jobbar med nya metoder för att få bukt med laxlusen men jag tror dessvärre att de kommande åren kommer att vara lika präglade av laxlus som åren innan, säger Brit Hjeltnes vid norska Veterinärinstitutet till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer