Led av svåra bensår – friskförklarad efter dramatisk händelse

30-åriga Malin Degerman från Boden har lidit av svåra bensår de senaste sex åren. Men efter en dramatisk händelse, som höll på att kosta henne livet, är de svåra såren nu läkta.

– Det känns som att jag verkligen är tillbaka i matchen och inte bara på besök. För så har det känts tidigare, då jag har kommit tillbaka en månad för att sedan bli sjukskriven nästa månad. Nu är jag tillbaka och klättrar bara uppåt. För det är så min väg ser ut, säger Malin Degerman.

Malin Degerman i Boden blev på ett sätt känd över en natt efter att SVT Norrbotten träffade henne i januari då hon led av svåra bensår efter ett infekterat skavsår. 

LÄS ÄVEN: Bensåren förstör Malins liv

I sex år hade hon dragits med problemen och trots hundratals läkarbesök och 55 operationer stod läkarkåren handfallen – ingen kunde hitta en lösning.

Låg i respirator

Men i slutet av februari tog allt en dramatisk vändning då Malin drabbades av en allvarlig knäledsinflammation som i sin tur ledde till en blodförgiftning. Blodförgiftningen gjorde henne så sjuk att hon tvingades ligga i en respirator samtidigt som hon fick mängder av antibiotika. Och mixen av att ligga still i två veckor och äta stark medicin gjorde att såren till slut läkte ut. I slutet av april i år blev Malin friskförklarad.

LÄS ÄVEN: Tipsen strömmar in till Malin

Vad tänkte du när du fick höra att du är friskförklarad?

– Det hade jag längtat efter. Min första fråga var om jag kunde åka på badhuset. 

Var det okej?

– Det var okej.

Lysande framtid

När SVT Norrbotten träffade Malin Degerman i januari hade hon varit sjukskriven sedan september 2016. I dag jobbar hon 25 procent men ska snart testa arbeta halvtid. Hon går fortfarande på regelbundna läkarbesök och till en sjukgymnast för att öka rörligheten. Men trots de positiva nyheterna är det ingen som vet om bensåren kan komma tillbaka. Men Malin tänker just nu bara positivt.

Hur ser du på framtiden?

– Den är lysande, säger hon och ler.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer