• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Efter informationsmötet med oppositionen mötte Niklas Nordström (S) media Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Extrainkallat möte om sparkade kommundirektören

Uppdaterad
Publicerad

I dag på förmiddagen fick den politiska oppositionen information om Lekfalk-affären som kommunalrådet Niklas Nordström (S) kallat till. Men huvudpersonen Mikael Lekfalk var inte med.

Klockan 09.30. började det extrainkallade mötet med rubriken ”Avveckling av kommundirektör” som alla oppositionspartier var inbjudna till. Mikael Lekfalk var dock inte med eftersom han inte längre är kommunanställd.

– Vi hade velat ha honom här idag, så han fick förklara vad som skett, säger liberalernas gruppledare Thomas Söderström efter mötet och fortsätter,

– Jag vill fortfarande veta mer.

Stängt för media

Trots det stora intresset för hur det kunde komma sig att Mikael Lekfalk kunnat köpa konsultstöd till sig själv utan att någon visste om det, hölls mötet stängt för media.

Konsultavtalet skrevs från juni 2018 till årsskiftet 2019 och kostnaden är 30.000 kronor för 1,5 dagar per månad eller 570.000 kronor för hela period plus moms, logi och resor.

Den summan skulle räcka för att driva nedlagda Karlsviks förskola i ett år.

Är kommunens rykte skadat efter det här?

– Det är jättesvårt att bedöma, vi har 7000 anställda och jag tycker att den här frågan, given omständigheterna, har vi skött bra, säger kommunalrådet Niklas Nordström direkt efter mötet.

– Vi trampade snett men vi fortsätter jobba på och dra lärdom av det här.

Tycker du att du blivit hårt grillad den här morgonen?

– Jag tycker att det är omoget av kollegor att göra partipolitik av det här, säger Niklas Nordström (S).

Kan bli aktuellt med konsult – igen

Kommer ni att ta in en utomstående konsult nu för att få råd kring de kommande besparingarna, som det var tänkt?

–Nej, vi börjar med att använda de resurser vi redan har på kommunen men det kan bli aktuellt med en konsult vid ett senare tillfälle, Anna Lindh Winblad, tf kommundirektör.

Ett års avgångsvederlag

Mikael Lekfalk fick sparken med omedelbar verkan i fredags och han fick gå med ett års avgångsvederlag.

Kostnaden för kommunen blir nästan två miljoner kronor, men frågan är om det var en nödvändig kostnad.

Så här står det i Lekfalks anställningsavtal:

”Rätt till avgångsersättning föreligger inte om kommunen häver anställningsavtalet på grund av brottslighet eller annat grovt kontraktsbrott från Mikael Lekfalks sida.”

”Med brottslighet eller annat grovt kontraktsbrott avses brott som vid en anställning i enlighet med LAS utgör laga grund för avsked.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet