Lennart Wiippola och Inger Sävlind i Malmberget brukar gå förbi Focushuset dagligen för att se hur huset sakta men säkert monteras ned. Foto: Thommy Johansson/SVT

Lennart i Malmberget har tvingats flytta nio gånger under samhällsomvandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer i Malmberget har tvingats lämna sina hem på grund av samhällsomvandlingen. Men frågan är om inte Lennart Wiippola slår alla rekord. Han har tvingats flytta hela nio gånger.

– Man blir väl en jordgubbe innan man blir flyttad tio gånger, säger Lennart Wiippola och skrattar.

Idag bor Lennart i utkanten av Malmberget. Men innan dess har han bott mitt i samhällsomvandingen och därmed tvingats röra på sig ett flertal gånger i takt med att samhället förändrats.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

– Jag har blivit flyttad nio gånger från olika platser för att det har blivit rivet där jag har bott, säger Lennart Wiippola.

Är det inte rekord?

– Äh, det vet jag inte. Det är nästan vardagliga grejer för oss som bor i Malmberget.

”Vi har varit här nästan varje dag”

Rivningen av Focushuset har blivit något av ett skådespel och folk har vallfärdat för att se hur Malmbergets landmärke sakta äts upp av skopan. Om drygt en till två veckor är hela huset rivet.

– Vi har varit här nästan varje dag och åkt förbi eftersom vi bor i Malmberget och kikar hur långt de har kommit, säger Inger Sävlind.

Hör vad Lennart och Inger i Malmberget tänker om landmärket som snart är borta för gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet