Efter flera glåpord och trakasserier ställde sig en man upp och öppnade gylfen för att visa ”hur en riktig kuk ser ut”. Foto: SVT Grafik

Lesbiskt par attackerades på pub

Uppdaterad
Publicerad
Det har kommit starka reaktioner på sociala medier efter att ett homosexuellt par blev attackerade på puben Bishop arms i Luleå i helgen. Luleåbon Ida Årbro startar nu en en regnbågsaktion för att visa stöd till det attackerade paret.

I fredags gick ett lesbiskt par ut för att äta på en pub i centrala Luleå. Paret blev under middagen attackerade, bara ett stenkast från RFSL:s lokaler.

– Jag blev först så ledsen. Att man inte ens ska kunna känna sig trygg i en liten stad som Luleå, säger Luleåbon Ida Årbro, som har reagerat starkt på händelsen och som nu är intiativtagare till en regnbågsmanifestation för att visa stöd till paret.

– Vi ska ta tillbaka rummet där det här hände.

Enligt den ena kvinnan, som blev utsatt, riktades först glåpord mot paret från ett sällskap på fyra som satt bredvid dem inne på puben.

Kvinnorna ska bland annat ha blivit kallade plattfittor, fel och äckliga och fått frågor om de var män eller kvinnor.

Drog ned gylfen

Trakasserierna eskalerade sedan och såhär beskrev en av kvinnorna händelsen i efterhand på sociala medier:

”När mannen i sällskapet reser sig, drar ner gylfen för att visa hur en riktig kuk ser ut reser sig min flickvän upp och ber honom lägga av. Då hoppar dom på henne”. Hon skriver vidare att paret sedan får hjälp av personalen och ringer polisen.

Och det är alltså efter den händelsen som Ida Årbro vill visa sitt stöd tillsammans med många andra. Detta genom att hålla en regnbågsaktion på samma pub som det hela utspelade sig.

– Vi har fått stor respons, en del tänker bara dyka upp och visa sitt stöd medan andra ska passa på att ha afterwork samtidigt som de stöttar på Bishop. Idag har engangemanget för den här manifestatonen nästan exploderat i Facebookgruppen som jag har startat.

Personal satte stopp

Manifestationen har såklart fått samtycke av pubens personal.

– Det här har ju inget med personalen på Bishop att göra utan om några besökare, personalen hjälpte ju snarare till att få stopp på det hela, säger Ida Årbro.

En anmälan är upprättad gällande sexuellt ofredande och misshandel, och polisen har inlett en förundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer