Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Linda-Marie Nordberg utanför Älvsbyn vad det är som skrämmer henne med el-avtal. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Linda-Marie i Fällberg vägrar elbolagens avgifter – lever sin dröm utan ström

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan köpte Linda-Marie Nordberg sitt drömhus i Fällberg utanför Älvsbyn. Ett hem som saknar el, avlopp och rinnande vatten. Hon känner att det inte är värt att betala elbolagens höga nätavgifter.

När SVT Nyheter Norrbotten besöker Linda-Marie Nordberg i sitt lilla röda hus sprakar brasan från kaminen inne i köket. Värmen sprider sig från rum till rum och levande ljus lyser upp innan mörkret lägger sig.

Ute på husväggen har Linda-Marie byggt en solpanel som laddar upp ett batteri inne i huset så att hon kan ladda mobilen och som startar en liten fläkt som får luften att cirkulera.

Vill satsa mer på gården

Planer på en större anläggning finns, men det kostar rätt mycket att installera och Linda-Marie har ingen fast tjänst för tillfället.

– Jag är timanställd men den dagen jag blir rik ska jag satsa ännu mer på huset. Det finns några stugor där uppe på kullen som jag vill ha och som man skulle kunna hyra ut. Det är en ynnest att uppleva tystnaden och den vackra natur som finns här i Fällberg, säger hon.

Vill aldrig bo med ström igen

Linda-Marie har valt att leva utan el och vatten och har ingen tanke på att skaffa det i framtiden.

– Nä, jag kommer aldrig att vilja bo i ett hus med ström igen. Jag vill inte betala dessa dyra avgifter till el-jättarna.

I klippet berättar Linda-Marie vad det är som skrämmer henne med elavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.