Jonas Lindström menar att grön omställning bidrar till mer varierande elpriser. Foto: Fredrik Sandberg/ TT samt SVT

Svenskar får räkna med fortsatt stor variation i elpriset

Uppdaterad
Publicerad

Svenska konsumenter kan få vänja sig vid mer böljande elpriser när Europas stormakter gör en grön energiomställning, menar Jonas Lindström på Energimarknadsinspektionen (EI).

– Med grön omställning blir det mer variation i elproduktionen, säger han och menar att även Sverige kan få dyrare el.

Historiskt har Sverige haft relativt låga elpriser jämfört med övriga Europa. Men nu kan det bli ändring på det. Sedan den första oktober 2021 kan el överföras för försäljning mellan Storbritannien och Norge via en 72 mil långa kabel som ligger i Nordsjön.

För Storbritanniens del innebär det minskade utsläpp av koldioxid och billigare elräkning, skriver Sky News. För Sveriges del kan detta betyda ett högre elpris.

– Man kan nog räkna med att det kommer gå el mot Storbritannien, eftersom de historiskt haft dyrare el än oss i Norden. Den gör att priset kommer öka i Norden och minska något i Storbritannien,  säger Jonas Lindström som är senior analytiker för internationella affärer på EI.

Enligt statistik från SCB är Norge det enda land som har ett nettoöverskott av elöverföring mot Sverige. Vi köper alltså mer el än vad vi säljer till Norge.

– Producenterna i Norden får ju bättre betalt för sin el i Storbritannien.

Tyskarnas omställning ger mer variation 

Tyskland är det land som använder mest kol i EU. Förra året kom beslutet om att all kolkraft ska avvecklas senast 2038. 

– De har gått från kol och olja till mer vind och sol, vilket bidrar till mer variation i deras elpris. När de inte har vind och sol importerar de mer från oss och får höga priser, vilket påverkar oss. Men när de får överskott så blir det också billigare för oss. 

När storproducenten Tyskland övergår till mer förnybar energiproduktion blir också marknaden mer böljande. 

– Tyskland ligger väldigt centralt och är både stora producenter och förbrukare. Sverige påverkar inte elpriset på den internationella marknaden på samma sätt. 

”Har stabiliserande effekt”

Det kan verka som att överföringen av el mellan Europas länder bidrar till svajigare elpriser.

– Det har egentligen en stabiliserande effekt. Förut var marknaderna mer individuella, där man köpte av varandra. Nu sker det automatiskt, elen strömmar dit den behövs. Det gör att länder kan jämka ut sina toppar och bottnar.  

Samtidigt finns det risk för att den internationella handelns stabiliserande effekt slår bakut. Framför allt i tider av iskalla vintrar, dyrare gaspriser och högre energiförbrukning överlag. 

– Det finns alltid en risk att länderna ser om sitt eget hus först och inte tänker på vinsterna med att samarbeta.

Ditt elpris påverkas av flera saker. I klippet nedan förklarar SVT:s reporter vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.