Lista – Många utländska bolag bland prospekterarna

Uppdaterad
Publicerad

Mellan hälften och en tredjedel av bolagen som prospekterar efter mineraler är utländska.

– Om vi öppnar för fler att prospektera då ökar vi möjligheten att få in prospektgeringskapital, säger bergmästaren Åsa Persson.

Vem som helst kan lämna in en ansökan om undersökningstillstånd hos Bergsstaten och man gör ingen skillnad på svenska och utländska bolag.

– Sverige är ett mineralrikt land och vi vill ta tillvara på våra naturtillgångar. För att kunna göra det måste vi ta redan på var de finns, vi måste prospektera, säger Åsa Persson.

Jakten på mineralerna

När ett undersökningstillstånd upphör bolaget lämnar området måste man lämna ifrån sig borrkärnor och provresultat som arkiveras vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Tar de ekonomiska riskerna

Det är kommersiella bolag som tar kostnaderna med att kartlägga mineraliseringarna i Sverige och som tar de ekonomiska riskerna.

Att det är så hög andel utländska bolag har sin förklaring.

– Det är höga kostnader kring prospektering och då behöver vi hjälp av internationella investerare, säger Åsa Persson.

Men kan dessutom fråga sig vad som är ett svenskt och ett utländskt bolag. Investerare finns ofta utomlands även i svenska bolag och många utländska storbolag bilda ofta svenska dotterbolag.

Det finns 600 gällande undersökningstillstånd i Sverige.

Här är de bolagen med flest antal:

1) Boliden Mineral 114

Letar framför allt guld, koppar, zink och bly i Västerbotten och Norrbotten. Har även några undersökningstillstånd i Dalarna, Örebro, Gävleborg, Uppsala och Västmanland.

2) Talga Mining 27

Här räknas också dotterbolagen Talga Battery metals och Talga Graphene. Söker grafit, järn, guld och koppar, men också ovanliga metaller som kobolt, molybden och litium.

3) LKAB 18

Söker framfår allt järn i Kiruna och Gällivare kommuner. Ett undersökningstilstånd gäller också apatit.

3) Aurion 18

Söker guld i Västerbotten

5) Gunnarn 17

Söker framför allt guld och koppar i Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet