Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Hooja preppade sina kläder med go-lukt inför P3 Guld. Foto: SVT/Hooja – The movie

Milstolpar i Hoojas framfart – ur nya filmen

Publicerad

På bara ett år har anonyma Hooja gått från att vara två kompisar i en lägenhet i Malmberget till att utses till Årets artist på P3 Guld och spela inför tusentals i publiken.

– Om någon hade sagt för ett år sen att “tänk om du skulle ställa dig inför 12 000 personer och ropa “Kan ni backa med släp’”. Man hade ju tyckt att den personen var helt koko, säger “Mårdis”.

Allt började i Malmberget, utanför Gällivare i Norrbotten. I en lägenhet i ett bostadshus som nu ska rivas. Det ska, precis som sporthallen och stora delar av Malmberget, ge plats åt gruvans expansion. 

En vers i varsitt rum 

Den humoristiska duon skrev en vers i varsitt rum och la upp den på nätet där den fick fart.  

– Det är så många saker som händer oss hela tiden. Man hinner knappt smälta det ena innan det kommer något nytt galet och sjukt, säger Hooja i SVT:s nya dokumentär Hooja – the movie.  

För ett år sedan gjorde de sin första tv-intervju. Förra veckan gick de på röda mattan och uppträdde inför artisteliten på P3 Guld. Se milstolparna däremellan i klippet ovan.  

Se dokumentären Hooja – The movie i SVT Play eller på söndag den 5 februari klockan 22.35 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.