Våra matlager är det butikerna har på sina lager, enligt SVA. Men nu vill Sverige göra något åt vår livsmedelsberedskap. Hör mer i videon ovan. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Sverige satsar för att hantera kriser bättre: ”Våra matlager räcker en vecka”

Publicerad

Sverige ska bli bättre på att möta yttre hot mot landet och framtida kriser. Ett flertal myndigheter har fått i uppdrag att undersöka hur till exempel den svenska livsmedelsberedskapen kan förbättras och i veckan deltog några av dem på lantbruksmässan i Piteå.

Under lantbruksmässan i Öjebyn i Piteå kommun samlades ett flertal myndigheter och andra aktörer under temat civilt försvar. Anledningen var att Sverige måste bli bättre på att möta olika hot och kriser, som till exempel kan vara smittspridning, torka, regn och översvämningar.

Därför vill man nu bygga upp det svenska totalförsvaret.

Matbrist i Norrbotten

”Det finns inga matlager”

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är en av Sveriges beredskapsmyndigheter. Tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket har SVA fått i uppdrag att undersöka hur den svenska livsmedelsberedskapen kan förbättras.

– Det finns inga lager utan det är det som matvarubutikerna har och det räcker ungefär en vecka, säger Öjar Melefors, docent på SVA.

SVA vill även visa upp hur man jobbar ihop och inleder därmed en ”turné” som börjar i norra Sverige.

Beroende av export

I nuläget är Sverige beroende av just-in-time-leveranser av många varor från utlandet. Vid en plötslig stängning av gränser skulle det snabbt uppstå en brist av livsmedel i butikerna.

Sverige har kapacitet för att producera mycket mat, men då måste man ställa om produktionen på ett effektivt sätt och det är detta, och mycket mer, som SVA tillsammans med MSB, Försvarsmakten, frivilliga försvarsorganisationer och andra myndigheter kommer att prata om när de åker runt i landet.

Hör SVA och Försvarsmakten, som både deltog i mässan, berätta mer om Sveriges beredskap i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matbrist i Norrbotten

Mer i ämnet