LKAB investerar 45 miljoner i den fortsatta förstudien och pilotanläggningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LKAB investerar – kan bli ny anläggning i norr

Uppdaterad
Publicerad

LKAB investerar 45 miljoner i pilotanläggningar för fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Anläggningarna kommer placeras i Malmfälten och Uppsala. Nästa förädlingssteg kommer ske vid annan ort, där huvudalternativen är Luleå, Skellefteå och Helsingborg.

– Labbtesterna vi bedrivit under året visar att vi kan producera mer fosfor och sällsynta jordartsmetaller än beräknat, säger Jan Moström, vd på LKAB, i ett pressmeddelande.

Tanken är att kunna industrialisera teknik som återvinner gruvavfall och producerar kritiska råmaterial. Anläggningen i Malmfälten kommer producera apatit från avfallssanden.

Tre huvudalternativ

Den fullskaliga produktionen kommer vara förlagd till Malmfälten i anslutning till gruvbolagets befintliga industrier. Nästa förädlingssteg kommer ske på en annan ort. Just nu håller man på att utreda Luleå, Skellefteå och Helsingborg som tre huvudalternativ.

– Vi kommer fokusera på att utveckla en verksamhet vid den ort som är det miljömässigt bästa alternativet, som medger minst förflyttning av varor och nyttjar resurser på bästa sätt, säger Jan Moström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer