LKAB betalar nya E10

Publicerad

Det är nu klart hur den nya vägsträckningen för väg E10 förbi Kiruna ska byggas och finansieras. Det blir byggstart nästa år.

Vem som ska stå för kostnaden när delar av väg E10 blir obrukbar på grund av gruvbrytningen har varit en central fråga under en längre tid. Nu har Trafikverket och LKAB kommit överens och det blir gruvbolaget LKAB som ska stå för notan.

–  Det blir en betydande kostnad för LKAB, men alternativet att inte kunna fortsätta bryta järnmalm i Kiruna hade blivit ännu mer kostsamt, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

Att LKAB får stå för hela kostnaden har med minerallagen att göra menar Trafikverket.

– Gruvbrytningen har vållat en skada och då blir delar av E10:an obrukbar. Enligt minerallagen ska den som vållat skadan också stå för ersättningen, säger Anders Strandberg på Trafikverket.

”Hundratals miljoner”

Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna menar att dagens besked är viktigt för Kiruna kommun men hon anser att Trafikverket borde varit med och betalat.

– Jag tycker att Trafikverket hade kunnat ta del av kostnaden, det har vi också framfört till regeringen. Men det är inte vårt primära intresse, det viktigaste är att vägen byggs, säger hon.

Vad den sju kilometer långa vägsträckan kommer att kosta gruvbolaget vill varken LKAB eller Trafikverket säga.

– Det är en betydande kostnad för LKAB, det handlar om hundratals miljoner kronor, säger Anders Lindberg, informationsdirektör på LKAB och fortsätter:

– Vi förutsätter att kommunens arbete med detaljplanerna kommer igång skyndsamt så att vi kan fortsätta med gruvbrytningen som planerat.

Byggstart nästa år

Byggstart av den nya sträckningen av vägen sker 2017 och färdigställande beräknas till 2019-2020.

– Vi hade hoppats att bygget skulle ha startat för ett år sedan, så blev det inte och då hoppades vi på byggstart nu i höstas. Nu blir det nästa år. Men för oss är slutdatumet det viktigaste, säger Kristina Zakrisson.

Väg genom Kiruna kvarstår

”Det kvarstår en betydande del genom Kiruna nya centrum som ännu inte har någon färdig vägplan. Det gäller att Trafikverket, LKAB och Kiruna kommun kan fullfölja det arbetet så snabbt som möjligt så att hela projektet kan fullföljas som helhet. Den slutliga projektsumman kommer att tas fram under genomgången av planerna och slås fast när vägplan för Kiruna Centrum fastställts”, skriver Trafikverket och LKAB i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya E10

Mer i ämnet