Foto: SVT/Arkiv

Nya E10: Avtal tecknat

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket och LKAB har nu tecknat ett genomförandeavtal för en ny E10 i anslutning till Kiruna. Byggnationerna väntas dra igång i höst.

Trafikverket och LKAB har diskuterat finansieringen sedan arbetsplanen av vägen vann laga kraft hos regeringen hösten 2015. Avtalet betyder att LKAB finansierar den nya vägen enligt dagens krav på en europaväg.

Beräknas vara färdig 2020

Trafikverket står för byggnationen och kan påbörja upphandling av byggentreprenör i juni. Entreprenaden delas in i två etapper. Den första etappen byggs mellan Karhuniemi och Kurravaaravägen. Den andra etappen väntas kunna påbörjas 2019 och hela E10:an beräknas vara klar 2020.

– Det är glädjande att vi nu har ett avtal på plats så att vi kan komma igång med att bygga nya E10 till hösten, säger Arnold Vonkavaara, regional direktör, Trafikverket i ett pressmeddelande.

Ska arbeta hårt för att vägen blir klar i tid

Trafikverket skriver i ett pressmeddelande att man nu kommer att arbeta hårt för att vägen ska bli klar i tid så att trafiken inte behöver ledas om tillfälligt genom centrum när den gamla E10 måste stängas på grund av deformationer i marken.

Här kan du se hur vägen kommer att gå: Karta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya E10

Mer i ämnet