Stål- och järnmalmsjättarna LKAB och SSAB är positiva till konkurrens på marknaden. Foto: Arkiv/SVT

SSAB räds inte stålkampen: ”Bra att fler bygger upp marknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten stål- och järnmalmsjättar SSAB och LKAB räds inte konkurrensen från uppstickaren H2GS.

– Det här är en naturlig utveckling, säger Viktoria Karsberg kommunikationschef SSAB.

SSAB producerar 8,8 miljoner ton stål om året globalt, varav 3,8 miljoner ton vid stålverken i Luleå och Oxelösund. Det nya bolaget H2 Green steel planerar för en produktion på fem miljoner ton årligen på Norra svartön i Boden.

Man kunde tänka sig att H2GS blir en allvarlig konkurrent om kunder, råvara, elkraft och arbetskraft. Vid SSAB väljer man att se det på ett annat sätt.

– Vi tror att det är bra om man kan vara flera som hjälper till att bygga upp en marknad för fossilfritt stål, säger Viktoria Karsberg kommunikationschef SSAB.

Kvitto för LKAB att de satsat rätt

Från LKAB:s sida ser man H2GS:s planer som ett kvitto på att deras egen satsning på koldoixfri järnsvamp är rätt.

LKAB:s omställning av produktionen från pellets till järnsvamp bygger på att stålverk i Europa successivt ska byta ut sina masugnar mot så kallade ljusbågsugnar och vara med på omställningen till fossilfri ståltiverkning.

Satsningen från 2H Green steel ligger enligt LKAB helt i linje med den planen.

Vill inte kommentera samarbete

Från 2H Green steels sida ser man LKAB som en tänkbar leverantör av pellets i första skedet, och järnsvamp i ett senare skede. Gruvbolaget vill dock inte kommentera hur tänkbara samarbeten kan komma att se ut.

– Det är sådana samtal vi för med nuvarande och framtida kunder i så fall, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat vid LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.