Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jan Moström, LKAB:s vd, berätta varför gruvbolaget åker till Käymäjärvi och pratar vindkraft med byborna. Foto: Anders Hjertström/Hans Sternlund/SVT

LKAB ger sig in i opinionskampen om vindkraften i Käymäjärvi i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

LKAB vill se en storskalig utbyggnad av vindkraften inför sin satsning på fossilfri stålframställning.

Nu ska gruvbolaget försöka påverka opinionen i Käymäjärvi i Pajala kommun där Vattenfall planerar en vindkraftspark – bland annat genom att besöka byn.

Frågan om vindkraften i Käymäjärvi kommer att avgöras av kommunfullmäktige i Pajala. Kommuner har vetorätt när det gäller vindkraftsetableringar.

Kamp från båda sidor

Nu pågår en kamp från båda sidor om att vinna opinionen på sin sida.

Klimatet – Val 2022

Enligt Haparandabladet har Vattenfall nyligen stoppats från att sätta upp sitt material i kommunens informationslokaler. I stället har Vattenfall ställt sitt material på Bykrogen i centrala Pajala.

Nu ger sig alltså LKAB in i opinionsstriden.

Diskussion på flera nivåer

Innan sommaren planerar LKAB att besöka Käymäjärvi och kommunledningen i Pajala för att, som man säger försöka öka acceptansen för vindkraft. Hur det ska gå till rent konkret vill inte vd Jan Moström gå in på.

– Det är en diskussion som måste tas med de lokalboende. Det är också en diskussion som måste tas på regional och nationell nivå.

LKAB:s beroende av el

LKAB kommer att öka sitt användande av el när man ska börja producera järnsvamp med hjälp av vätgas. Det är när vatten ska spjälkas till vätgas och syre som stora mängder el.

Man ser vindkraft som den enda tänkbara källan som hinner byggas ut i takt med LKAB:s planer.

S-partiet säger nej till omröstning

Vad säger man i Pajalas kommunledning om LKAB:s opinionssatsning? Socialdemokraterna har redan bestämt sig att säga nej inför omröstningen i kommunfullmäktige.

Ni hör kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S) reaktion på att LKAB ger sig in i vindkraftsdebatten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet