LKAB satsade stora pengar på prospekteringar, vilket har gett fina resultat. Pierre Heeroma, direktör för prospektering, säger att man gjort ovande fynd. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB har hittat mer malm – gruvorna kan överleva minst 40 år till

Uppdaterad
Publicerad

Under två år har LKAB satsat stora pengar på prospektering. Resultaten har varit så pass bra att gruvbolaget nu tror på fortsatt produktion bortom 2060 i sina gruvor i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

Efter larmet om att malmen i Kirunagruvan kan ta slut redan 2035 startade LKAB ett stort projekt för att leta mer malm i närheten av alla sina befintliga gruvor.

Bolaget har satsat 700 miljoner kronor, anställt 25 personer till prospektering, provborrat 350 kilometer och drivit 2,4 kilometer undersökningsort.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Ljust framtidsscenario för LKAB

I februari kommer LKAB att offentliggöra sina resultat och kommer då att kunna skriva upp sina mineraltillgångar avsevärt. Redan nu kan företaget grafiskt visa hur det ser ut på de tre gruvorterna och de ger en vink om ett ljust framtidsscenario.

Se de grafiska kurvorna i videon ovan.

Två gruvor ska bli en i Svappavaara

Undersökningarna kommer att fortsätta de kommande åren fram till 2025, då LKAB måste besluta om nya huvudnivåer i Kiruna och Malmberget. När det gäller Svappavaara är planen att slå ihop gruvorna Leveäniemi och Gruvberget till en enda stor underjordsgruva.

Dessutom fortsätter LKAB arbetet med att börja utvinna apatit och sällsynta jordartsmetaller i anslutning till järnmalmsgruvorna.

I videon ovan berättar Pierre Heeroma på LKAB mer om framtiden för LKAB:s gruvor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet