Foto: Pi Frisk / SvD / TT

LKAB: Malmen tar slut snabbare än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

I januari kom nyheten att malmen tar slut snabbare än förväntat på den nuvarande huvudnivån 1365 i Kiruna. Mineraliseringarna, alltså malm som man ännu inte vet om den är brytvärd, tar i stort sett slut i mitten och i de södra delarna.- Analyserna av pågående prospektering visar att malmen inte fortsätter neråt med samma volymer som man tidigare antagit, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

I januari kallade gruvjätten LKAB till en presskonferens i Kiruna med anledning av årets tredje kvartalsrapport. Men de viktigaste nyheterna handlade om en helt annan grej – nämligen att det kanske inte blir en ny huvudnivå då malmen ser ut att ta slut tidigare än väntat.

De nya analyserna visar att malmen tar slut i mitten och i de södra delarna i den nuvarande huvudnivån, men ser ut att forsätta i den norra delen.

Malmkroppen betydligt mer komplicerad

Detta skulle kunna innebära en ännu större påverkan på Kirunas samhälle och att bryta på ställen där det krävs stora investeringar för utveckling av brytningsmetoden och projektering. Enligt uppgifter till SVT kan detta innebära att LKAB inte gör en ny huvudnivå.

– Malmkroppen är betydligt mer komplicerad än vi trott. Vi hade en förhoppning att malmkroppen skulle fortsätta neråt, men så blir det inte. Vi måste lägga stora ansträngningar för att driva Kiruna och Malmberget framåt, säger Jan Moström LKAB:s vd.

Trots detta kommer de pågående samhällsomvandlingarna i Malmfälten inte att påverkas.

– Vi fullföljer det vi planerat. Men det vi trycker på när vi träffade kommunledningarna i morse är att få en så kostnadseffektiv och smidig samhällsomvandling som möjligt.

Så här ser malmkroppen ut. Betydligt mer komplex än vad man tidigare trott, enligt LKAB:s vd Jan Moström. Foto: LKAB

LKAB säger att brytningen ner till huvudnivån 1365 fortsätter enligt planen. Men vad som sker efter det är oklart.

– Det här handlar om LKAB:s framtid, om brytningen efter den nuvarande huvudnivåns livslängd som sträcker sig fram till 2035. Man kan säga att LKAB nu är ett gruvbolag som andra, som måste söker mer intensivt efter nya malmvolymer för att överleva, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

LKAB:s planer, som beslutats fram till cirka 2035 ligger fast. Men det blivande kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är inte orolig.

– Det skapar en viss osäkerhet. Men det kan också skapa bättre förutsättningar om dom kan hitta en brytmetod som fungerar. Däremot måste vi se till att ha en varierad näringslivstruktur som inte är beroende av gruvbrytning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.