Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB Foto: TT

Stark kvartsrapport för LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB gjorde ett starkt tredje kvartal 2018 och ökade rörelseresultatet till 2,47 miljarder kronor, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Även produktionen och omsättningen ökade något, men det är framför allt högre marknadspriser för högförädlade järnmalmsprodukter i kombination med en stark dollar som bidrog till det starka resultatet, skriver LKAB i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Den genomsnittliga prisnivån på det globala spotpriset på järnmalm uppgick under kvartalet till 67 dollar per ton samtidigt som prispremien för järnmalmspellets har varit fortsatt hög

Gynnas av rådande marknadsläge

– LKAB gynnas av rådande marknadsläge liksom av ett ökat fokus på resurseffektivitet och hållbarhet hos stålkunderna. Eftersom vi inte kan påverka världsmarknadspriserna är det fortsatt centralt att vi riktar in oss på de parametrar vi själva råder över. Det handlar om hållbarhet och kvalitet men också om kostnadskontroll och insatser för att säkerställa produktionen både på kort och lång sikt, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB i pressmeddelandet.

Verksamheten påverkades dock av ett stopp i förädlingsverket i Svappavaara efter den tragiska dödsolyckan och störningar på Malmbanan efter en brand i en snöskyddstunnel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer