LKAB i intensiv jakt på ny malm – borrar djupare än tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet från LKAB att malmkroppen i Kirunagruvan inte fortsätter rakt ner från huvudnivån, utan har en riktning mot djupet i nordväst, startade LKAB genast arbetet med att driva en ny undersökningsort för att kunna göra provborrningar mot det nya området.

– Till sommaren hoppas vi kunna sätta igång med provborrningar. På varje borrplats kommer vi att borra ner ett antal hål som en solfjäder för att försöka att fånga malmen på ett antal ställen, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering på LKAB.

Besked om två år

Undersökningsorten drivs längst ner i gruvan 1 375 meter under jord. Provborrningarna kommer att ske från undersökningsorten ner till mineraltillgången 2 300 meter under jord.

– Vi hoppas kunna lämna ett besked om potentialen för en fortsättning i början av år 2021. Är beskedet positivt fortsätter vi med undersökningar, då gäller det att detaljborra området och få en god kännedom över mineraliseringen. säger Pierre Heeroma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet