Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gruvbolaget vill skapa naturmiljöer som efterliknar de som finns i landskapet som omger platsen. Foto: LKAB

Så ska Kiruna se ut i framtiden – när gruvan läggs ner

Uppdaterad
Publicerad
Nu finns det en plan på vad som ska hända med LKAB:s gruvområde i Kiruna den dagen LKAB avslutar verksamheten.

På LKAB:s uppdrag har företaget Ecogain tagit fram en vision för hur gruvområdet ska återställas den dagen gruvverksamheten avvecklas. En vision för ekologisk landskapsutformning.

Enligt LKAB är fokus för visionen att gynna renskötseln, biologisk mångfald och att skapa naturmiljöer som efterliknar de som finns i det landskap som omger platsen.

Stort område

– Anledningen till att vi tagit fram den här visionen är att vi vill lämna efter oss någonting till framtida generationer som är bra och planera för det redan nu, säger Linda Bjurholt, miljö- och arbetsmiljöchef vid LKAB.

LKAB:s gruvverksamhet i Kiruna utgör i dag ett cirka 3 000 hektar stort område (som motsvarar cirka 4200 fotbollsplaner), med dagbrott, deponier och sandmagasin.

Så kan gruvindustriområdet se ut

Gruvbolaget har brutit järnmalm i Kiruna närmare 120 år och förr eller senare ska gruvan bomma igen. I videon ovan kan du se hur gruvindustriområdet i Kiruna kan se ut i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer