Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar LKAB:s vd Jan Moström hur verksamheterna i Kiruna, Malmberget och Luleå kommer att hänga ihop med de nya norska fabrikerna. Foto: Hans Sternlund, SVT/Grafik, LKAB

LKAB satsar på fabrik i Norge – ska förädla sällsynta jordartsmetaller

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har klart med hur man ska få fram de sällsynta jordartsmetaller som ska kunna minska importen från Kina. Lösningen blir en satsning på en fabrik i Norge där slutförädlingen ska ske.

Utvinningen av apatit ska ske i sanddammarna vid gruvorna i Kiruna och Malmberget. Apatit innehåller såväl fosfor som blir mineralgödsel, som flour, gips samt sällsynta jordartsmetaller.

Första förädlingssteget ska ske i industriparken som ska byggas i Luleå och där separeras och förädlas alla produkter utom just de sällsynta jordartsmetallerna.

Då används materialet i fabrikerna

Under tisdagen presenterade LKAB tillsammans med det norska bolaget Reetec hur den slutförädlingen ska ske. Det norska bolaget har utvecklat en ny teknik som ska tillämpas vid två fabriker som byggas i Herøya i södra Norge.

Den första fabriken ska stå klar 2024, men får då sitt råmaterial från Kanada. Först 2027 beräknas råmaterial från Malmfälten via Luleå börja användas i fabrikerna.

Går in med 400 miljoner – norska kronor

LKAB går in med 400 miljoner norska kronor och blir huvudägare i Reetec. Vid fabriken ska man separera neodym och praseodym som används till permanenta magneter i elbilar. Fram tills nu har Kina varit helt dominant som producent.

– Det här är ett sätt att skapa en bättre konkurrenskraft för LKAB:s gruvverksamhet, men också att få en bättre handelsbalans, säger VD Jan Moström.

I klippet berättar Jan Moström hur verksamheterna i Kiruna, Malmberget och Luleå kommer att hänga ihop med de nya norska fabrikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.