Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LKAB placerar mineralfabrik i Luleå. I klippet kommenterar Jan Moström, vd vid LKAB, samhällets beroende av fosfor och jordartsmetaller. Foto: LKAB

LKAB placerar mineralfabrik i Luleå – satsning på 10 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB väljer Luleå som placeringsort för sin cirkulära industripark för fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Det kan bli upp till 500 nya jobb.

LKAB inleder nu samråd för etableringar  som ska vara i drift 2027 och kan medföra investeringar på upp till 10 miljarder kronor.

– LKAB leder omställningen av järn och stålindiustrin  med övergången till koldioxidfri järnsvamp. Vi vill bredda vår verksamhet genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller som biprodukter till järnmalmsproduktionen och öka Europas självförsörjande av dessa kritiska råvaror, säger Jan Moström, vd och koncernchef vid LKAB.

Så går det till

Planen är att i ett första steg utvinna apatitkoncentrat i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Det ska sedan fraktas till Luleå där apatitkoncentratet löses upp och man separerar ut produkterna fosfor, jordartsmetaller och fluor  och får även gips som biprodukt.

Därför föll valet på Luleå

Det har varit en kamp mellan flera olika orter som velat ha industriparken och LKAB har utvärderat flera orter i Sverige och Norge.

– Luleå erbjuder god logistik, tillräcklig markyta, elkraft, lägre kostnader och en god arbets- och bostadsmarknad och synergier med våra befintliga verksamheter, säger Leif Boström, direktör Affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Kartskiss över LKAB:s cirkulära industripark i Luleå. Foto: LKAB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet