En sprängning av LKAB har uppmätts på 27 kilometers höjd av en ballong från Esrange. Foto: EsrangeVisa alla (2)
Visa alla (2)

LKAB-sprängning mättes på 27 kilometers höjd

Uppdaterad
Publicerad

Att sprängningarna från LKAB både kan höras och kännas vet alla som bor i Kiruna och Malmberget trots att de detoneras tusen meter ned i backen. Snart får vi också veta om sprängningarna kan höras 27 kilometer upp i luften.

Det handlar om ett experiment som europeiska rymdstudenter vid Luleå tekniska universitet har genomfört i samarbete med LKAB:s sprängmedelsföretag Kimit.

Förra veckan skickades en stratosfärballong med mätinstrument upp från rymdbasen Esrange. När ballongen hade stigit till 27 kilometers höjd avfyrades en sprängsalva på tusen kilo sprängmedel vid den stängda gruvan vid Mertainen utanför Svappavaara.

Underjordsgruvorna i Kiruna och Malmberget

Sprängmedlet var av samma sort som används i underjordsgruvorna i Kiruna och Malmberget. Experimentet gick ut på att undersöka om instrumenten på ballongen kunde plocka upp infraljud som explosionen orsakade.

Kraftiga vindar förde dock ballongen österut och hade vid vid tidpunkten för explosionen redan hunnit blåsa in över Finland.

Ballongens nyttolast är inte bärgad ännu och det är fortfarande oklart om instrumenten har kunnat plocka upp infraljuden från sprängningen.

– Vi vet inte ännu om den hördes upp till ballongen. Men den har registrerats vid de mikrofoner som Institutet för rymdfysik har på marken i Kiruna, utanför Umeå och i Kittilä i norra Finland, säger Olle Persson, verksamhetsledare vid Rymdcampus i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer