Efter trängseln på Malmbanan drar nu LKAB ned på järnmalmsproduktionen och stänger gruvan Konsuln. Foto: Trafikverket

LKAB stänger gruvan Konsuln – 60 arbetstillfällen berörs

Uppdaterad
Publicerad

Trängseln på Malmbanan tvingar LKAB att dra ned på produktionen. Nu stänger LKAB gruvan Konsuln i Kiruna och avslutar flera entreprenörskontrakt, vilket berör ett 60-tal arbetstillfällen.

Efter de två urspårningarna vid Vassijaure har LKAB varnat för att kapacitetsbristen på Malmbanan kan tvinga gruvföretaget att dra ned på produktionen av järnmalm. Nu gör LKAB allvar av varningarna.

Konsuln ligger i södra delen av Kiirunavaara, som en mindre, nästan separat del av Kirunagruvan. Tidigare använde LKAB Konsuln för forskning på nya brytningsmetoder och infrastruktur. På senare år har dock gruvan även använts alltmer som produktionsgruva, vilket nu pausas.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

LKAB:s områdeschef: ”Bittert”

Under 2023 bröts där 2,4 miljoner ton järnmalm som sedan förädlats i pelletsverken.

– Konsuln är mer lämpad för forskning och utveckling och även om produktionen har varit lönsam så har den skett med högre kostnader än i normal verksamhet. Att tvingas stänga ner lönsam verksamhet är bittert, säger områdeschef Magnus Backe.

Gruvan läggs i malpåse

Nu läggs Konsuln i malpåse, men underhålls för att brytningen relativt enkelt ska kunna startas igen.

Samtidigt varnar LKAB för att det kan komma fler neddragningar.

– Vi räknar med att ta beslut till hösten kring om vi tvingas till mer dramatiska neddragningar i form av eventuell stängning av pelletsverk med tillhörande gruvproduktion, säger Michael Palo, chef för affärsområde järnmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet