Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet motiverar LKAB varför de tar konflikten med Gällivare kommun till regeringen. Foto: SVT/Arkiv

LKAB vill att regeringen kör över kommunen om Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

LKAB vänder sig till regeringen i konflikten med Gällivare kommun. Bråket om östra Malmberget har enligt gruvjätten blivit ett hot mot ett nytt miljötillstånd och den framtida verksamheten.

LKAB söker ett nytt miljötillstånd för hela verksamheten i Malmberget som både innefattar fortsatt gruvbrytning och bygget av Hybrits demonstrationsanläggning.

Enligt LKAB har tvisten kring detaljplanen i östra Malmberget blivit ett hinder i den processen.

Kommunens krav

Tvisten handlar om den del av östra Malmberget som redan är inlöst, rivet och delvis instängslat. LKAB vill att Gällivare kommun ska ändra detaljplanen till gruvindustriområde.

Gällivare kommun går inte med på det med mindre än att LKAB löser in hela östra Malmberget med de kvarvarande 144 villorna. Man anser att området är för litet och att påverkan från gruvan är för stor.

LKAB har tidigare satt upp ett stängsel, vilket Gällivare kommun har motsatt sig.

”Husen är redan borta”

Nu vänder sig LKAB till regeringen för att få detaljplanen ändrad genom ett så kallat planföreläggande.

– Det är en ren formalitet som inte påverkar användningen av marken eftersom alla hus redan är borta. Men ett beslut är av avgörande betydelse för den gröna omställning vi planerar i Gällivare, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB.

Kommunalrådets reaktion

Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) tycker att det är olyckligt att LKAB uttrycker sig på det sätt man gör.

– Det här är inget som är kopplat till den gröna omställningen och den utveckling som sker där. Där försöker vi jobba tillsammans på ett bra sätt.

LKAB har parallellt med ansökan till regeringen gjort en tredje framställan till Gällivare kommun att ändra detaljplanen.

I själva planärendet vill Henrik Ölvebo inte uttala sig.

– Det ska behandlas politiskt och förankras bland övriga partier, säger han.

I klippet hör du LKAB om sin begäran till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.