Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stängslet i östra Malmberget skapar konflikt mellan LKAB och Gällivare. Kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) är upprörd. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB och kommunen i storbråk om stängsel i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

I snart ett års tid har ett stängsel i östra Malmberget varit föremål för en bitter konflikt mellan LKAB och Gällivare kommun.

Bakgrunden är kommunens krav att hela östra Malmberget ska lösas in.

Gruvan äter sig allt närmare in mot bebyggelsen i det som är kvar av östra Malmberget och förra vintern satte LKAB upp ett stängsel.

LKAB har löst in marken och ansåg att man inte behövde kommunens godkännande. Dessutom lämnade man öppningar kring vägarna som fortfarande ägs av kommunen.

Längre tid av konflikt

Men i Gällivares miljö- bygg och räddningsnämnd ansåg att stängslet inte var förenlig med detaljplanen som säger bostäder och allmän platsmark. Nämnden har två gånger överklagat till länsstyrelsen som båda gångerna har skickat tillbaka ärendet.

Det är de formella argumenten.

Men i botten är stängselbråket ett utslag av konflikten om östra Malmberget.

”Fel avveckla fungerande hus”

Gällivares kommunledning kräver att de återstående 144 villorna ska lösas in eller ersättas med nya hus. Stängslet blir en gräns mellan områden som ska vara kvar eller som ska avvecklas.

LKAB anser att man inte överskrider miljövillkoren i området och att det vore fel att avveckla fungerande hus. Stängslet ska skydda de boende för att gå in på ett område som är påverkat av gruvan.

I klippet ger LKAB:s presschef Anders Lindberg och kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) sina diametralt olika argument i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.