Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Olofsson visar upp en spricka som löper genom huset på östra Malmberget. Hör om parets situation i videon ovan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Paret Olofsson på östra Malmberget känner en strimma hopp efter länsstyrelsens yttrande

Uppdaterad
Publicerad

Boende på östra Malmberget känner en strimma hopp efter länsstyrelsens yttrande om att området mer och mer liknar ett avvecklingsområde. De beskriver en boendemiljö som blivit så gott som ohållbar.

– Det har gått så långt att folk är rädda, säger Tony Nilsson.

SVT Nyheter Norrbotten har rapporterat ett flertal gånger om hur de boende i östra Malmberget hamnar i kläm när LKAB och Gällivare kommun bråkar om områdets fortsatta öde.

Gällivare kommun och många av de boende anser att det enda rätta är att avveckla området och att villaägarna ska ersättas med nya fastigheter. Området har blivit alltför litet, alltför isolerat och drabbat av alltför många störningar i form av markrörelser, instängsling och dåligt dricksvatten.

LKAB anser å sin sida att det vore fel att avveckla 144 fungerande villor i rådande bostadsbrist och vill att Gällivare kommun ska vara med att satsa på en utveckling.

Nytt yttrande från länsstyrelsen

Under tisdagen blev det känt att även länsstyrelsen ställer sig bakom stora delar av kommunen och de boendes syn. Länsstyrelsen anser bland annat att en nyckel-mot-nyckel-princip skulle kunna tillämpas för att eftersträva en likabehandlingsprincip. Det vill säga att de boende skulle kunna få ett nytt hus i utbyte mot sina nuvarande hus.

Och det nya yttrandet får många som bor på östra Malmberget att känna en strimma hopp.

– Man får ju lite förhoppningar, säger Patrik Olofsson som bor på östra Malmberget.

Grannen kom utspringande i panik

Tony Nilsson beskriver en boendemiljö som till och med skrämmer upp människor.

– Det bara eskalerar år efter år. Det har gått så långt att folk är rädda att bo på området. I torsdags hade vi till exempel en jättestor sättning och min granne kom utspringande och frågade vad det är som händer. Det har börjat gå för långt, säger han.

Hör mer om hur boende på östra Malmberget upplever sin boendemiljö i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.