LKAB har ansökt om att kringgå det inhemska regelverket vid bränder i gruvor och berganläggningar. Men förvaltningsrätten säger nej. Foto: Pressbild, Fredric Alm/LKAB

LKAB vill göra det lättare vid gruvbränder – får nej i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga gruvbolaget LKAB tycker att det är svårt att genomföra effektiva räddningsinsatser vid gruvbränder. Därför har man undersökt möjligheten att få göra ett undantag från dagens regelverk – men förvaltningsrätten säger nej.

Enligt LKAB är dagens föreskrifter om rök- och kemdykning för detaljerade vilket de i sin tur tycker leder till ineffektiva räddningsinsatser vid bränder i gruvor och berganläggningar.

Bolaget anser att det internationella regelverket, som används i andra länder, är mer anpassade och säkrare. Därför har man prövat om man kan få göra ett undantag från de svenska reglerna.

Dubbla nej

Gruvjätten vände sig först till Arbetsmiljöverket som gjorde följande bedömning.

”Det krävs mycket goda skäl för undantag, till exempel att det är omöjligt att följa en regel, eller att en teknisk utveckling har gjort en regel inaktuell. Det faktum att andra länder har andra regler innebär inte att det automatiskt föreligger förutsättningar för Arbetsmiljöverket att medge undantag från föreskrifterna”, skriver de i beslutet.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten men de gör samma bedömning. SVT har pratat med LKAB som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.