I klippet träffar du robothunden Spot som bland annat kan utrustas med värmekamera och syremask samt bära upp till 14 kilo. Foto: Per Larsson/TT/Filip Hannu/SVT

Se robothunden som jobbar i gruvan – skickades ner efter raset

Uppdaterad
Publicerad

Robothunden Spot har redan används skarpt i LKAB:s gruva sedan raset som skedde den 18 maj ifjol. Och det finns stora planer för roboten.

– Spot undersökte block 22 där vi hade en seismisk händelse där Spot scannade området, dit vi annars inte hade kunnat gå, säger Nikolaos Petropoulos som är forskningsingenjör på LKAB i Kiruna.

Det är amerikanska robottillverkarna Boston dynamics som tagit fram roboten vars rörelsemönster liknar en hund och har en AI-teknik som lär Spot anpassa sig efter terrängen. Det finns också planer på att placera en drönare på roboten så den kan flyga över hinder och att utrusta den med räddningsmaterial.

– Spot kan utrustas med värmekamera, kommunikationsutrustning, brandfilt och syremask och så vidare. Spot kan bära upp till 14 kg, säger Nikolaos Petropoulos.

Roboten har redan ryckt in

Efter skalvet 18 maj i LKAB:s gruva krävdes stora undersökningar och efter att roboten anlände till LKAB i september fick roboten snabbt rycka ut i tjänst och undersöka området. Med en batteritid på 90 minuter och förmåga att skapa en egen karta användes Spot för att undersöka det drabbade området, men det finns inga planer på att Spot ska peta människor från sina jobb.

– Spot kommer aldrig ersätta människor. Spot är ytterligare ett verktyg för att göra vår liv lättare och säkrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.