Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Joel Kangas, gruvchef vid LKAB, om de enorma penningvärdet som finns i malmen som lämnas kvar i berget. Foto: SVT

Efter gruvraset på LKAB – malm för enorma värden lämnas kvar i djupet

Uppdaterad
Publicerad

Två och ett halvt år efter det stora skalvet i Kirunagruvan har LKAB beslutat hur man ska gå vidare för att göra gruvan säker.

Lösningen blir att lämna en 600 meter bred pelare i mitten av gruvan. Det innebär också att man lämnar kvar malm för stora värden i berget.

Skalvet den 18 maj 2020 uppmättes till 4,2 på den lokala skalan, vilket är det särklassigt största skalvet orsakat av gruvbrytningen i Kiruna. Ingen kom till skada, vilket till stor del berodde på att händelsen inträffade tidigt på morgonen, när få personer befann sig under jord.

Efter det har LKAB tvingats minska produktionen marginellt, men den stora frågan har varit hur den fortsatta brytningen ska gå till.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Säkerheten först

Nu är beslutet fattat. LKAB lämnar en pelare i mitten på gruvan där skalvet ägde rum. Det bedöms vara den säkraste lösningen för att liknande skalv inte ska inträffa fler gånger.

– Vi riskerar inte att utlösa ett utfall som vi hade 2020, säger Joel Kangas, gruvchef vid LKAB.

Malm för enorma värden i berget

Men beslutet är också kostsamt. Pelaren som lämnas innehåller omkring 90 miljoner ton malm. Totalt finns det 850 miljoner ton malm ovanför dagens huvudnivå. Värdet av den förlorade malmen beror naturligtvis på malmpriset, men det handlar om enorma försäljningsvärden.

Det innebär att huvudnivåns livslängd förkortas med tre år och beräknas vara utbruten år 2040. LKAB hoppas samtidigt på framtida gruvbrytning på ännu större djup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet