Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du drönarbilder från rasområdet ”Block 22” i Kirunagruvan. Foto: SVT

Snart är Kirunagruvan igång igen – efter Sveriges största gruvskalv någonsin

Uppdaterad
Publicerad

18 maj 2020. Kirunagruvan rasar ihop när Sveriges största gruvskalv någonsin når magnituden 4,8 på Richterskalan. Sedan dess har LKAB:s arbete med att återställa det drabbade området ”Block 22” pågått – och snart är produktionen igång igen.

Marken rörde sig på ett sätt som inget annat gruvskalv i Sverige förmått. Det berättade Uppsala universitets lektor i seismologi, Björn Lund, till SVT i maj 2020.

Då räknar LKAB med full produktion

Nu har man drivit in nya fältorter, vid sidan om det omkring 800 meter förstörda området, för att komma åt malmen och öppna produktionen igen. Det förberedande arbetet med produktionsborrning och bergförstärkning pågår för fullt.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

– Vi börjar med produktionsskjutningarna med gråberg i april. Vi vet inte exakt när vi ska börja med produktionsskjutningar i malmkroppen men garanterat under 2022, säger LKAB:s gruvchef i Kiruna, Joel Kangas som räknar med full produktion i mitten av 2023.

Måste skapa balans för framtidens gruvbrytning

Det raserade området ”Block 22” har påverkat hela gruvans balans och därmed den totala produktionen. Därför måste balansen, den så kallade sekvenseringen mellan gruvans olika områden, återtställas.

Se drönarbilder från rasområdet

Sekvenseringen kan översättas till hur man bryter i gruvan – i vilken del och på vilket djup. Och det handlar om hur man tar hand om spänningarna i berget när malmen tas ut under jord.

– Allting sitter ihop så vi räknar med 15-20 procents produktionsbortfall under den här tiden, säger Joel Kangas.

I klippet ser du drönarbilder från rasområdet ”Block 22”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet