”Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var rädd” Foto: Karin Wesslén/TT & Privat

Elektrikern Jonny Kumpula var i gruvan under skalvet

Uppdaterad
Publicerad

Seismiska händelser i LKAB:s gruva orsakade under natten mot måndag kraftiga skalv. En som var på plats var elektrikern Jonny Kumpula, som beskriver skakningarna likt en bomb. – Det skakade överallt, säger han. 

Det var vid tre-tiden under natten som skalven inträffade. Jonny Kumpula var tillsammans med en kollega i ett fikarum på ungefär 800-metersnivå vid händelsen. 

– Kollegan börjar hälla upp varmvatten till vattenkannan som förmiddagsskiftet sedan ska ha några timmar senare. När han står där och häller vattnet då kommer en ... det är ungefär som en bomb som smäller av låter det i alla fall, säger han.

Han fortsätter:

– Det skakade överallt. Kollegan tappar balansen när han stod och hällde kaffet i kaffepannan. Jag halkar ur soffan av skakningarna och tavlor faller ner från väggarna.

Aldrig varit med om liknande

Då bestämde sig Jonny Kumpula och hans kollega att det var dags att springa till bilen och köra upp ur gruvan.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var rädd, men man är även beredd. Det är ju gruvmiljö. Det är ju sättningar och sådant. Men det här var på en helt annan nivå av sättningar. 

Jonny Kumpula har jobbat fem-sex år under jord och aldrig varit med om någonting liknande.

– Skjutningar och sättningar känner man ju av även när man är hemma. Man känner ju av att det skakar till, men det här var någonting i hästväg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.