Så upplevde Kirunaborna gruvskalvet – SVT fick mängder av vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndag inträffade ett kraftigt skalv i LKAB:s Kirunagruva. Skalven kändes av både i stan och i gruvan.

Kände du av skalvet i Kirunagruvan? Vad hände hemma hos dig och vad tänkte du? Kommentera i vår chatt.

Märkte du av skalvet i Kiruna?

Pinnat inlägg

Stort tack för alla era berättelser och känslor! Det har varit ett stort intresse hela dagen och vi är både glada och tacksamma för att ni vill dela med er så att andra också kan förstå hur det är att vakna upp av ett ordentligt gruvskalv.

Kim Jensen • Nog märktes det allt, samtidigt som rummlet så for mina två hundar upp likt två rivstartande katter i ren panik^^ ( den ena hör inte så bra iom hög ålder) själv så tänkte man mest ” va i helv.. är det som händer? Och undrade om hela gruvan rasat in, på väg ner till jobbet ( bor lite ovanför kyrkan) så möter jag min sambo som åker hem, blev paff tänkte inte så mkt först utan man far till jobbet som på autopilot, väl på jobbet (ovanjord) så noterade jag att det var väldigt lite folk, tänkte först att det nog var för corona viruset, innan sambon hörde av sig å sa att gruvan var tillfälligt stängd så han fick åka hem, men visst man kännde sig lite smått orolig under dagen på jobbet men försökte mest fokusera på jobbet, men det blev lite svårt när man märkte hur en del kollegor verkade trillade av allt eftersom under dagen iaf som det verkade se ut då en del kollegor inte syntes till som man sett på morgonen 😅😅 Och då blir det ju så klart att man börjar fundera lite om hur man ska förhålla sig, dvs om man skulle gå hem eller ej, men men så är det när man jobbar på ett ställe det finns alltid risker och det är viktigt att man är medveten om risskerna, är stolt att jobba där iaf💙💙

Mats • Bor i Kurravaara 1 mil utanför Kiruna. Vaknade 3.13 av en kraftigare darrning och strax efter kom en skakning som kändes som en tromb.
Har aldrig känt nåt så kraftigt i Kurravaara, det kändes som nån av de värsta skakningarna vi vaknade av i tiderna då vi bodde på Bromsgatan i stan.

Fanny • Vaknade av att det kändes som att jag ramlade neråt, så jag började vifta med händerna. Trodde att det bara var en sättning men det kändes helt sjukt! Speciellt när man har vart lite rädd för sättningarna och rasen sen tidigare!

Ingemar • Vaknade och trodde en bil kört in i huset,det skakade till i huset.

Sandra • Det var en rejäl gungande lägenhet vart det kändes som att jag skulle ramla ut sängen. Fast var påväg upp ur sängen för kändes som att nu rasar hela huset! Sen donade det kraftigt som att marken försvann under huset. Mullrandet och donandet fortsatte en längre stund och huset skakade till igen fast då betydligt mildare..

Carina • Sov som en stock och trodde familjen skämtade med mig på morgonen . Att skakningen var så stor att lampan svajade ja det missade jag 😂

M • Vaknade abrupt av att det small till, skulle jämföra det med två dörrar som slår igen av vinddrag, samtidigt, hårt! Fast detta lät så fast tusen gången högre och värre. Följt av skakningar. Tog ett tag att greppa vad som hänt. Och tog ett tag att våga somna om..

Greta • PAANG!! Jag väcktes av en hemsk smäll och sängen skakade.Jag skrek, VAD ÄR DETTA?
Min make hade varit vaken ett tag och läst i en bok.Han sa att hela huset svajade och skrammel hördes!

Liam • Vaknade upp av sättningen och att det kändes som att hela huset skulle rasa ihop. Bor nere på lombolo och det brukar inte kännas så mycket dit ner i vanliga fall. Känns rätt vemodigt att veta att man ska ner dit och jobba när dom väl öppnar gruvan igen.

Juliet Spets • Jag vaknade på grund av det höga ljudet och jag kände att det skakade. Min man och mina barn vaknade samtidigt. Jag frågade vad det var men min man sov bara igen. Jag stod upp från sängen och tittade omkring vår granne, men såg ingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.