Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

LLT blir fossilfritt – bussar körs på fett och slaktavfall

Publicerad

LLT har börjat köra fyra av fem bussar på HVO 100 – en blandning av animaliska fetter och slaktavfall. Det minskar bussbolagets utsläpp av växthusgaser med 90 procent och förbättrar luftkvaliteten i centrala Luleå.

Luleå lokaltrafik (LLT) har nu slutat att använda diesel i sina bussar och ersatt det med HVO 100.

Därmed har bussbolaget blivit 100 procent fossilfritt och det är därför som många bussar åkt runt med dinosaurier på sidorna för att skapa ett intresse för nyordningen..

Mer miljövänliga

– Kollektivtrafik är redan som idé klimatsmart, men nu blir LLT ännu mer miljövänliga  då bolagets 56 dieselbussar får ett annat bränsle i tankarna, säger LLT:s vd Carl-Johan Gramner.

Han hoppas att resenärerna kommer att uppskatta bussbolagets nya fossilfria policy.

– Det är ett viktigt steg för oss och för den hållbara staden Luleå. Med HVO 100 i tanken på 56 bussar eliminerar vi 90 procent av utsläppen av växthusgaser.

Bättre luft

Kommunalrådet Niklas Norström (S) är mycket positiv till LLT:s nya inriktning.

– LLT:s bidrag till klimatomställningen av Luleå är centralt och kommer att förbättra luftkvaliteten i centrum. Nu kan luleåborna med gott samvete lämna bilen och åka buss för att göra klimatnytta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer