Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hundratals kvinnor i Piteå har inte kunnat lämna cellprov på grund av pandemin och nu testar Region Norrbotten ett nytt grepp för att korta väntetiden. Foto: SVT

Så halveras köerna till cellprovning i Piteå – lördagsöppet för 200 kvinnor

Publicerad

400 personer i Piteå väntar på att få lämna cellprov. Nu räknar Region Norrbotten med att kapa väntetiden ordentligt när 160 till 200 patienter får chansen – en lördag.

Att ha lördagsöppet är ett sätt att minska väntetiderna för de som inte har fått lämna cellprov under pandemin.

– När vi började summera det här så var det runt 400 kvinnor i Piteå som var kvar att kalla det här året. Vi insåg att vi inte kommer klara av det om vi inte lägger in extratider till cellprovstagning, säger Maria Lindberg, barnmorska och sektionsledare.

Åtta barnmorskor stark styrka

Varje år får 30 000 personer cellförändringar i Sverige och för 550 av dem utvecklas de till cancer. I Norrbotten inbjuds alla som är mellan 23 och 64 år regelbundet till gynekologisk cellprovskontroll.

Lördag den 13 november har extra resurser satts in i Piteå så att köerna kortas.

– Det kommer att vara totalt åtta barnmorskor som arbetar under dagen och med den styrkan kommer vi att kunna ta emot många av de som väntar, säger Maria Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer