En ren plågades svårt av en lösspringande hund. Foto: Henrik Andersson

Lösspringande hund plågade ren

Publicerad

Renskötaren Henrik Andersson var under långfredagen med om en mycket upprörande händelse då han tvingades avliva en av sina renar efter att den blivit svårt biten av en lösspringande hund.

– Jag har polisanmält händelsen men det slutade med att jag själv fick spåra upp hundens ägare, säger Henrik Andersson, Gällivare skogssameby.

Händelsen inträffade på havsisen i närheten av Sundom utanför Luleå där renarna har sina vinterbetesmarker.

Efter ett tips om att det låg en svårt skadad ren ute på isen åkte Henrik Andersson dit för att se vad som hade hänt.

– Det var en fruktansvärd syn som mötte mig. Renen låg på isen och var vid liv men mycket svårt sargad.  Det var biten på flera ställen och så grovt biten i halsen att matstrupen syntes, berättar Henrik Andersson.

– Det gör mig så upprörd att renen fått lida så mycket, säger renskötaren Henrik Andersson. Foto: SVT

Avlivade renen

Han avlivade omgående renen.

– Det gör mig så upprörd att renen fått lida så mycket och att djurplågeri får pågå för att hundägarna struntar i koppeltvånget och inte tar sitt ansvar, säger Henrik Andersson.

När renens lidande var över ringde han och gjorde en polisanmälan.

– Men ingen polis kom fast jag sa att det fanns färska spår i snön som det bara var att följa. Jag tog och letade reda på hundägaren själv som visade sig hålla till i en stuga i Luleå skärgård, säger Henrik Andersson.

”Koppla hunden”

Han beskriver ett upprört samtal med hundägaren som förklarar att han inte ringde och anmälde vad som hänt för att han vid tillfället inte hade någon mobiltelefon.

– Jag kokade i varje åder, kan jag säga! Hundägaren ville göra upp ekonomiskt, men jag sa att jag återkommer om det. Jag tänker på djurets lidande i första han och jag vill uppmana alla hundägare att hålla sina hundar kopplade, säger Henrik Andersson.

Hundattacker tidigare också

Har du någon gång tidigare varit med om att  en hund attackerar renarna?

– Absolut! Så sent som för två veckor sedan fick jag avliva en ren i Siknäs som en hund gett sig på. Hundarna dödar sällan renarna men de biter och sargar dem väldigt svårt. Ett djurplågeri som inte behövde ske om hundägarna tog ansvar för sina hundar och höll dem kopplade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer