En lösspringande hund orsakade en allvarlig trafikolycka utanför Gällivare. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lösspringande hund jagade renflock – orsakade stor trafikolycka

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen körde en personbil in i en renflock på väg E10 i Gällivare kommun. Renflocken jagades upp på vägen av en lösspringande hund.

Renflocken jagades av en hund som rymt från sin hundgård. Tre vajor dog en fjärde vaja var så allvarligt skadad att den avlivades.

– Under spårning av hunden hittades en femte ren, som var biten och riven av hunden så illa till att den förts till veterinär för sina skador. Hunden hade tuggat på renens bakben, säger Anna-Kaisa Rikko vars familj äger renarna till Sameradion & SVT Sapmi.

Ägaren till den förrymda hunden ska ta veterinärkostnaderna för den skadade renen, enligt Rikko.

– Hunden hade rymt från hundgården. Och när man bakspårade från olycksplatsen kunde man se att hunden börjat jaga en flock renar som betade i en backe. Renarna jagades ut på en sjö och sedan jagades de upp på vägen, säger Anna-Kaisa Rikko.

Enligt Rikko berättade hundägaren att hunden smitit ut från en dåligt stängd grind i hundgården.

Händelsen är polisanmäld som brott mot rennäringslagen.

– Förundersökning pågår och utredningsåtgärder ska vidtas som exempelvis förhör, säger presstalespersonen Elisabeth Glaas för polisen i region nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.