Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor Luleå tekniska universitet, fördömer dödsdomen mot Ahmadreza Djalali. Men samarbetet med Iran fortsätter. Foto: Mickle Nyberg/SVT

LTU fortsätter samarbetet med Iran – trots Djalalis dödsdom

Uppdaterad
Publicerad

LTU kommer fortsätta samarbetet med universitetet i Teheran – även om den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali avrättas av den iranska regimen.

– Vi tror mer på samarbete än på att stänga ned allt. Men vi vill inte ha något samarbete med regimen, säger rektor Birgitta Bergvall Kåreborn.

Det var i samband med en forskningskonferens i Iran som Ahmadreza Djalali greps och fängslades misstänkt för spioneri.

Han dömdes sedan till döden, men domen har ännu inte verkställts.

Fallet Djalali

Samtidigt samarbetar Luleå tekniska universitet och tolv andra svenska lärosäten med Iran om forskning och utveckling och det har blivit en mycket känslig fråga inom och utanför den akademiska värden.

”Fria Djalali!”

LTU:s rektor Birgitta Bergvall Kåreborn betonar att de svenska lärosätena gått ut i en gemensam debattartikel om fallet Djalali.

– Vi har tydligt markerat att vi fördömer det Iran gör och vi kräver att Djalali omedelbart frias, säger hon och fortsätter:

– Men vi kommer att fortsätta samarbetet med universitetet i Teheran för forskarnas skull. Vi vill finnas där för de utsatta forskarna och markera att det som hänt Djalali är helt oacceptabelt. Det är vår roll och vår skyldighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet