Efter fuktskador på LTU – nu får studenterna eget hus

Uppdaterad
Publicerad

På grund av fukt och mögelskador i flera av LTU:s byggnader har studenterna på campusområdet saknat platser att umgås och studera på. Men under onsdagen invigdes Studenternas hus.

Under onsdagen var det dags för LTU att inviga Studenternas hus. En samlingplats med över 200 läsplatser, föreläsningssalar, ett microlandskap och olika studentföreningar har äntligen de studerande mer plats att vistas på.

Planeringen av det nya huset satte igång redan våren 2018 och redan från start fick studenterna vara med och påverka bygget. Från att ha varit ett kontorslandskap öppnade man upp och gjorde ytor som ska kunna användas  flitigt av studenterna.

Välkomstkultur

– Det togs ett beslut att vi skulle göra om den verksamhet som fanns i den här byggnaden till ett Studenternas hus, men idéen kom långt tidigare av våra studenter och det blev startskottet. Det här är ett samarbete mellan universitetet, studentkårerna och Akademiska hus. Studenterna har tidigare funnits på flera olika platser men nu får de en samlingsplats, säger Cathrine Norberg som är prorektor vid LTU.

Studenterna bestämmer över huset

Från att ha varit inklämda i en betydligt mindre korridor tidigare är både kårerna och sektionerna glada över den större ytan.

– Det kommer att vara öppet dygnet runt för alla studenter och nu kan det äntligen bli mycket mer verksamhet här och studenterna får en plats att vara på, säger kårordförande teknologkåren, Oscar Eriksson.

– Det bästa är att vi får en egen yta och att detta verkligen är studenternas hus och det är vi som studenter som beslutar och bestämmer vad som kommer att hända här.

På dagtid kommer det att vara studieverksamhet i byggnaden – medan det under kvällarna kommer att vara olika event.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer